Wednesday, October 05, 2005

BLOGGERS IDOL ENTRY WEEK 8

First and foremost, I wd like to thank those who had BIUNDIed me back to be in the first season of Bloggers Idol 2005. Many thanks to the organizer herself to take the trouble with the surprise. Ok.. I know very well this is a second chance, and I would try to fulfill all the appetites here. To the juries, thanks for the comments. I really appreciate them. OK! Now the nitty gritty stuff…and selamat berpuasa to all!

Aiyoh! Me? Talking about ENTREPRENEURSHIP, FINANCE and ECONS?? Huhuhuhu *Mati la Young Enterprise Programme! Aiyoh… dan the tajuk given to me is :

Ta Dah!!

TIPS MENJADI SEORANG BUSINESS PERSON YANG CEMERLANG *Havesla buku teks Perdagangan Form 4!

Wah! Haveslaku! I’m FINISHED.. eh not yet.. Ok la, generally lah yer, from lay man’s term and understanding, to be a succesfull business person one has to be:

1 a risk taker
2 creative and innovative
3 organized
4 Do What Ever It Takes!


Ok la kan, to say I was never involved in business or entrepreneurship, it’s a total lie la kannn… Well..back in 1993 (WAH PAST TENSE LAH! Havesla Lea!) I did take part in the Young Enterprise Program.. I was in form 4…. Ape eh nama company tu? Bintang Entrepreneurs…AHAHAH!!! Ingat lagi I rupenyer… anyways, why Bintang? Sebab I went to Bukit Bintang Boys School PJ (BBBSS) note: bukan BLUE BOYS BAR SCHOOL yerr!! *mati la budak SMSAS n La Salle PJ.. so anyway, kire I ade lah experience jadi Production Manager for that company (and at that time pun, nampak sangat I takde tokoh in business missness ni…heheheh) Well… I was not only the production manager (aiyo, terminology PM ni terbawak2 ke ari ni yer…but now in Theatrical/Film context la) Anyway, I also kene come up with ideas on products and obviously, I had to source for stuff to produce, kene buat flow chart and etc lah.. I did enjoy myself tho, and the pulangan was great, experience wise as well… ok la kan.. so back to my entry…

Ok… firstly, RISK TAKER… yes..kena berani mampos@kamikaze kalau nak jadi a successful orang bisnes ya. Contohnya la kan, drug pusher tu kire berani mampos la nak jual dadah kan..ye lah..tau2 je la kalau get caught kan….ala2 kalau guilty..alamat tergantunglah dan tercerailah jasad dari badannya..oops nyawa dari badan…huhuhu SCARY! Tapi it’s a reality.. sebab depa ni (I actually feel tak sedap nak write up abt this contoh, but I guess it’s a good one) VERY SUCCESFUL and lead a very der easy life..by making other people’s life miserable…hmm so much so for these people la. BERANI MAMPOS..yes…(Erm SSBM kah? *havesla SSBM ) Well, even pak cik jual pisang goreng itu pun risk taker… kalau hari hujan…adeke orang nak beli kan? Yet tup2 tengok bawak MERZ ye u ols! Even ABANG BURGER kat umah Lea tu kan, sure a risk taker… ha la..pic dia terpampang dalam website orang kan…?? *havesla abang burger…(pushes Lea aside…) He he he.. Abang burger… adakah abang burger ini seorang RISK TAKER? Abang burger itu kemiudian menjawab: Ya saya, terutama setelah saya dipaparkan dalam blog Lea ye..(sambil menghulurkan tangannya untuk membantu Lea yang tersugkur – lalu di CARAS dan ditepis oleh penulis blog ini *Havesla AS trip mak!) EHEM ! Abang Burger! I NAK INTERVIEW U OLS NI! MOTIFF NAK TOLONG DIA? (siaran dihentikan kerana takut jadik kes lak trip Ramadhan AS kiews) *mati la copaste! **Caption: Abang Burger sedang membantu Cik Lea yang di PUSH UP..oops..PUSHED (br betul tensesnya yer) oleh 5thE sebentar tadi ***Terima kasih Lea benarkan (benarkan ke?!!) pic ini di gunakan...huhuhu VOTE LEA ok u ols !!

Ehem…Creativity and Innovation of a business person WOULD REALLY ACCELERATE his or her business… hmm.. Ini antara undang-undang asas keusahawanan *ETR300 sangat! Well, to attract customers, pelbagai cara yang diperlukan untuk mendapatkan perhatian, so jelas di sini, kreativiti seorang usahawan, usahanita mahupun usahanyah amat penting demi mendapatkan pulangan yang setimpal ya. Tahap kekreatifan ini juga tidak terbatas dari membuat poster2 menarik sehinggalah ke cara berpakaian yang tervast, siap dgn wig scarlet *aiyoo..LARIII!! mahupun GAUN PUTIH dan BAJU KEDAH COKLAT! *havela mak promote blog! Begitu juga dengan produk yang dihasilkan, haruslah mampu untuk memenuhi permintaan mahupun mewujudkan suatu pasaran baru, malahan memulakan trend terkini dalam pasaran. Starting a new trend in business brings in the cash…just like Kellis selling milkshakes that brings boys to the house… hmmm… anyone nak try jual milkshake? Heheh..tahu la puasakan…:P Well, tu la, apekah produk terkini yang diingini oleh pasaran? Adakah ia memudahkan kehidupan anda? Hmmm… itulah problem yang perlu ditackle oleh usahawan2 ini yer… I rasa Abang Burger Lea tuh sure creative dan innovative kan? Masakan Lea kembali berulangkali membeli burger2 abang itu kan?? I bet burger Abang Burger tu dapat menyaingi McD atau BK…tak gitu? – oh I have SOO to mrasalah tryout Abang Burger tu (punya burger lah!) iskk.. hehehe haruslah inovatif burger nyer itu…

Hmmm…Organization and organizing the marketing strategies, as well as oneself is sangat penting to ensure one’s success in business yer. Hmm.. I personally tak la organized sangat…tapi kalau bab nak organize show tu..heheh cepat aje..oops..over laks..hehe Ok lah… Nak organize something ni mesti ada skill yer, contohnya nak membahagikan tugas pekerja2, mengatur pengeluaran di kilang, itu semua berkehendakan seseorang yang mampu mengurus sesbuah organisasi. Oleh sebab saya tak reti bab organizing ni kan.. apa kata u ols click kat link nih http://www.solbaram.org/articles/clm3.html.. semoga kita semua mendapat faedah dari laman web itu ya… hehehe.. tapi satu la nak habaq kan… Abang Burger ni sure organized, sebab tgk gerai dia very der kemas dan tersusun, dan workflow dia tak terganggu langsung! So..mudah dan pantaslah burger2 nya disiapkan dan mudahlah Lea mendapatkan Burger Special Abang Burger.. (tongue-twister? – NOT!) hehehe *HAVESLAKU!!!

Dan terakhir sekali ya, DO WHAT EVER IT TAKES… ini adalah semangat yang penulis rasakan SANGAT PERLU kepada seorang business person yang mahu berjaya…KALAU HENDAK SERIBU DAYA, KALAU TIDAK, SERIBU DALIH… ala2 contoh yang boleh I perkatakan ialah seperti Sate Haji Samuri itiew ya..Erm..mintak maaf la yer, tahu bulan puasa, tapi, hehehe ijinkan apa yang bakal awda baca ya bah!

Haji Samuri & Anak-anak Enterprise Sdn. Bhd. adalah sebuah syarikat perkongsian yang didaftarkan pada tahun 2000 dengan modal berbayar sebanyak RM 100,000.00. Sebelum ini, syarikat ini pernah didaftarkan di bawah nama Hj. Samuri & Anak-anak Enterprise pada tahun 1994.
See… they started SMALL yer..enterprise dulu dan selepas 6 tahun terus dafter sebagai syarikat sendirian berhad, wah… lihatlah modal nya! RM100K ya… to invest dgn modal demikian semestinya mereka ni RISK TAKER, WELL ORGANISED dan DID WHAT EVER IT TOOK (PAST TENSE!! HURRAH!) to be a well known Sate outlet…


Syarikat yang pada mulanya beroperasi dengan menjual sate secara kecil-kecilan pada tahun 1992, kini telah berkembang menjadi sebuah syarikat yang boleh dikategorikan sebagai monopoli dalam bidang perniagaan sate secara komersil di Bandar Kajang. Kini, syarikat ini mempunyai lebih daripada 9 buah cawangan yang beroperasi di sekitar Kajang dan Lembah Kelang. Syarikat ini juga merupakan pembekal sate utama kepada beberapa buah hotel dan kafe terkemuka di sekitar Kuala Lumpur. Mempunyai lebih 300 orang pekerja, syarikat ini dijangka akan lebih berkembang lagi dalam jangka masa terdekat ini dengan pembukaan lebih banyak cawangan-cawangan baru.
Creativity mereka memasarkan Sate mereka ke pelbagaipihak membautkan nama Haji Samuri lebih acclaimed ya! Abang Burger tak nak try ke? Hehehe.. Ramly Burger dulu pun ala2 start SMALL yer…


Dengan perancangan yang teliti dan peningkatan prestasi yang berterusan, syarikat ini bakal mengorak langkah untuk memperluaskan lagi empayar perniagaannya ke seluruh Malaysia. Pengiktirafan-pengiktirafan daripada pihak kerajaan mahupun badan-badan swasta telah menjadi sumber inspirasi syarikat ini. Selain daripada itu, keperihatinan syarikat terhadap kepentingan memperkenalkan sate sebagai makanan tradisional masyarakat Malaysia ke serata dunia juga menjadi peransang untuk lebih berdaya saing dalam menempuh dunia perniagaan yang semakin mencabar.

The company is WELL ORGANISED u ols! Tu pasal diorang leh berkembang dan maju .. and not to forget SUCCESFUL ya! Well, ini salah satu contoh yang kita boleh proud of! Idup AWAN BESAR!!! *Havela org tak tahan tgk pic MAKANAN!

So from this article taken from http://www.satekajang.com.my/ I conclude my entry for this weeks Blogger’s Idol Task on tips of becoming a successful business person.



Subhanallah Alhamdulillah Lailahailallah Allahuakbar

7 Comments:

At Wed Oct 05, 01:01:00 PM 2005, Anonymous JURY C said...

dont spoil your second chance... but you are back... keep it up!

 
At Wed Oct 05, 01:30:00 PM 2005, Blogger Lee Novotny said...

Banyak idea u ols! Mak suka!!!

Ehh Hj Sahmuri tu pun mak suka pergi..best sate nyer..Avang Novotny pun dah pi..fofuler laaaaa

 
At Wed Oct 05, 05:36:00 PM 2005, Blogger Fish of Pisces @ 5th_E said...

:) thanks 4 the comments! heheh Hj Samuri tu something to be proud of actually... bisnes diorg very vast...:)

 
At Wed Oct 05, 06:20:00 PM 2005, Anonymous Jury B said...

Salam Ramadhan

Maaf, sedikit menyedihkan. Tak disusun dengan baik dan gagal menarik hatiku untuk membcanya. Kalau berjaya meneruskan cabaran, good luck!

 
At Thu Oct 06, 11:08:00 AM 2005, Anonymous Jury A said...

Welcome back u ols...

Terus terang mak ekspresikan bahawa tugasan u ols ada peningkatannya berbanding sebelum u ols kena eliminated dulu.. lebih sedap, komprehensif dan menarik berbanding dengan tugasan2 u ols yg terdahulu.

Tapi, tak cukup kuat untuk bertanding dengan mereka2 yg sememangnya gagah yg masih tinggal dalam pusingan ini.

Saya risau.. walaupun baru rujuk semula , ada kemungkinan jodoh awak dengan B.I ni tak lama .

 
At Thu Oct 06, 05:30:00 PM 2005, Blogger Abg IM! said...

fifi.. uols nyer entry kali mmg the bess dari before..tpi abg im rasa,, cabaran makin meningkat.. i wish uols the bess,, keep up the spirit

 
At Fri Oct 07, 10:20:00 AM 2005, Anonymous JURY D said...

Content: EXCELLENT
Originality: VERY GOOD
Style & Creativity: GOOD

well elaborated & nicely packaged. sorry to hear that u got this "boring" theme this week, but u pulled it off...

 

Post a Comment

<< Home