Wednesday, September 28, 2005

MARAH..marah ke?


Jeng jejejengg!!

Curtains up, general lights on…(sambil lagu pembukaan pentas bangsawan dimainkan)



Syair Penglipurlara

Kisah bermula
Di tanjung muaraaaaa
Kisah berkisar
Puteri Gerhanaaaaaa

Cantiknya manisssss
Lembut suaraaa
Tapi sayangnyaa
Amarahh sentiasaaa

Jeng jeng jeng

Babak satu:
Di tepi tasek yang keluar dalam Mastika *mati la Mastika
Puteri Gerhana dan Putera Cahaya Bulan dalam keadaan sentap menyentap


Puteri Gerhana
KEKANDA! Apakah gerangan kekanda keluar bersama Cinderlolo *pengsan kah LL? malam semalam kekanda?!!! Chantek ke dia??? *mati la Adam (dalam nada yang sangat MARAH)

Putera C.Bulan
Dinda, kenapa marah-marah ni?? Kanda tak buat apa-apa pun dengan Cinderlolo malam tadi, Cuma kami terlanjur jerh…ooops! (Puteri Gerhana dengan AMARAH yang sangat terus menampar Putera C.Bulan)

PRAP!!!!!

Putera C.Bulan
Aduh Adinda!! Mengapa telah membabap kekanda?? Haruslah kekanda tidak dapat duduk dengan betul akibat babap adinda itu! Adinda! (dengan nada memujuk) Mahukah adinda kekanda masukkan ke kelas Anger Management 101 for Dummies?

Puteri Gerhana
(Dengan AMARAH TAHAP DEWA CIPAN terus memelangkung kepala Putera Cahaya Bulan dengan high heel @ platform 5” – gesture: cekak pinggang mak dara) MAK SENTAP! !@$#%^&&*(*(^*(!!!!! $^%&^&*(&(*(*&^!!!!!

TIRAI BERLABUH
LAGU PENUTUP BANGSAWAN dimainkan

* Caption gambar: Saat bahagia Puteri Gurhana dan Putera Cahaya Bulan, while it lasted sebelum Putera C.B kuaq dating dgn Cinderlolo kat Tasek Mastika **sekadar gambar hiasan *** TQ to
http://www.sriwarisan.com/

Marah.. well, itu my short introduction to MARAH, Mrasalah. Well, MARAH for me ade macam2 jenis, degree and levelnyer.. ala2 marah dengan diri sendiri , marah dengan student, marah dengan colleague, marah tahap manja, marah tahap cipan, marah tahap dewa-dewi remaja, marah tahap dewa dewi sentap gaban dan marah tahap tak-tahu-nak-kata-apa-sampai-terduduk-dan-diam-membisu. Yeszza…

Punca marah: macam2 ye u ols… selalunye yang tak kene dengan diri dan tahap psikologi kita pada sesuatu masa dan apa-apa stetment yang tak kene waktu dan tempat yang amat mudah membakar ulu hati kita, lalu darah yang berjalan dalam badan kita ni terus ala2 mendidih..ala2 macam memasukkan air dalam cerek dan dijerangkan yer….

Erm..kesan dari marah: boleh mati u ols… kene reti control marah ni..marah ni pun can bunuh diri, can makan diri as well..so kene pandai control..ala2 bak kata pepatah:

Terlajak perahu can reverse, terlajak kata…Die La Bonda u ols!!! Aiyoh DIE!

Haaaaa kan? Ala2 ni scenario yang pernah I dengar… seorang cik puks ala2 sindirlola sorang DIVA ni, manakala, mendidih blood go upstairs la DIVA ni.. aiyoh..terus la kene sangsang dan kes ‘pull the tudung and pijak the tudung in public’ huhuhu DRAMA! I like!! (this really happened in CM tahun 1995) dan manakala cik puks itu pun terkesima dan mrasalah dengan tamparan serta tarikan tudung yang lalu telah di HARGH TUIHHH!! *mati la Leo di dalam public…huhuhuhu…cik puks itiew..mana mau letak muka???

Pernah jugak my anak didik setori mori dekat I ala2 sentap dengan Pak Guard dan Mak Guard yang selalu nak saman menyaman sesuke hati they ols.. aiyoo… semata-mata sebab pakai kemeja atas paras punggung… ermmm..ade jual kemeja pompuan masa kini trend terkini yang bawah paras punggung u ols?? *mati la FAB Lea menjawab! Aiyoo…. Sasah baju Mak Guard pun ATAS PARAS PUNGGUNG…how?!! So disebabkan terasa SENTAP ya amatz..anak didik hems pun habaq la fakta uniform Mak Guard atas paras punggung itu juga, manakala Mak Guard it uterus MARAH dan telah menyaman anak sisik hems itiew…aiyohhh… Marah ni ala2 disebabkan EGO ke? Erm pls jawab!

Marah paling seram seriau ibarat video Idrus plak bile orang simpan anger dia… ayoo..dia kepamkan dan benamkan marah dia..tup tup tup..tetibe…MELETOP! yesza! Harus u ols…ni tahap marah paling tinggi yang I sentiasa avoid..hhuhuhuhu! Manakala bila emosi meninggi, so pelbagai lagi kemarahan yang akan ditonjolkan…. Manakala…terlahirlah blog TRULYSIASAT *mati la lalang

Lea… please SHADDAP kan mak… erm...Marah ke?

Ok.. so, how do I usually deal dgn MARAH ni yer… hmmm…

1. Take a deep breath…
2. Istighfar sekali atau berkali2
3. Sebut ALLAH over and over and over
4. Compose balik diri sendiri, jangan melatah…dan analyse semula kenapa atau punca AMARAH itiew
5. Istighfar lagi
6. baru la tackle punca AMARAH itiew…

adalah sangat sangat tidak perlu untuk MELENTING bak Kak Julie Dahlan di YM yer… *mati la Boy Renoma


Jengg jenggg jengggg….

Manusia: Mak cik! Mak Cik nih awat siap ngan rolling pin ni?? Mak Cik dok marah kat sapa nah?? huhuhu Mok Cik oiii... kalau ye pun nak marah-marah..pi marah kat blog orang lain ah.. Oooo.. Mok Cik dok marah kat LALAT2 dan LALANG2 yang dok menyemak kat blog orang ehhh?? aiyoh...Mok Cik.. FYI... blog ni lom ade Lalat atau Lalang... erm..Mok Cik tgh buat kuih raya ke Mok Cik? nak order la kuih tart....

Mok Cik: Dok aihhhh!! ni ha Mok Cik tgh marah kat PENGEBOM BERANI MAMPOSSS kat YM tu haa.... apo namo dio? Ann_Pilus?? *mati la pengebom itiew...... Eh... kuih tart nak berapa balang???

**SILA HABISKAN DIALOG DI ATAS... tq.

6 Comments:

At Wed Sep 28, 02:34:00 AM 2005, Anonymous Anonymous said...

When Content just isn't Enough
You know, when we talk about blogs, we're inclined to side-step beauty in favour of content.
Find out how you can buy & sell anything, like music on interest free credit and pay back whenever you want.

 
At Wed Sep 28, 12:33:00 PM 2005, Anonymous Jury B said...

Pembukaan entry yang kurang berjaya menarik orang untuk terus membaca. Dengan gambar yang ala-ala blur, jadi pening kepala nak baca. Dah la kaler terang yaamats. Content pun sedih. Actually kalau nak menulis blog, kena pandai buaikan pemikiran pembaca supaya mereka jadi tak sabar-sabar untuk baca line seterusnya. Unsur-unsur bahasa fonen boleh dimasukkan untuk tujuan humor, tapi kalau dah diulang banyak kali benda tu jadi irritating. Untuk buat entry bertajuk sebegini, cuba ambil contoh di sekeliling kita atau hidup kita sendiri. Err... Boleh tingkatkan lagi. Tahniah la kalau terpilih masuk balik (sebab ramai yg tarik diri dan yang bertanding balik sikittttt sangat!!!)

 
At Wed Sep 28, 01:14:00 PM 2005, Anonymous Anonymous said...

Sebok jer la Juri B nih. Dah. Meh mek nak buat komen juri tak diundang nih pulak nah. NYEH, mek rase penerapan hang guna perkataan LL tu SANGAT menarik minat mek. LL sini LL sana, then guna teknik terapkan citer entry Cinderalolo cukup bagus utk membuat ramai lagi orang masuk blog mek - EH, i mean, blog LL! (MATI LA MEK PECAH LOBANG! HAHAHAHA) Nyeh saje je mek kasik komen. TERINGIN jugak jadik juri nih, boleh? mati la kau juri B!

 
At Wed Sep 28, 04:49:00 PM 2005, Blogger Adam Dryx said...

Hahhahahah!!!

First time meks enjoy baca blog ko nyeh!!! Hanya jauhari mengenali manikam!!!

Tak mo komen gaya penulisan,...itu identiti dan trademark tuan punya blog.... Tapi nak komen isi kandungan blog!

Betul amat sangat Amarah boleh membawa ke mati.... meks pernah marah orang kesumat lahanat sampai Arwah menemui ajalnya lepas kena marah itew.... Yang pergi tak kembali! then sekarang meks menanggung derita sendiri...Hahhaha!!!

By the way, citer lama...jadikan pengajaran and move on!!

Good work!!! keep it up!

"Cantik mak cik ngan rolling pan tuh!!"

 
At Thu Sep 29, 09:15:00 AM 2005, Anonymous JURY C said...

I hope your readers will see the sincerity on what you have wrote and supports you.

 
At Fri Sep 30, 11:50:00 AM 2005, Anonymous JURY D said...

Content: VERY GOOD
Originality: VERY GOOD
Style & Creativity: EXCELLENT

 

Post a Comment

<< Home