Friday, October 03, 2008

1st Syawal 1429H



Salam my readers :) *adeke?

1st day of Syawal, rasenye routine same kot.. I mule sambut dari masuk waktu Maghrib 1 Syawal (30 Sept), Of kos mula sambutan dengan berbuka puasa terakhir, lepas tu pasang 2 radio *tak termasuk tv - sebab TV my dad dah conquer* semata-mata nak dengar Takbir *padahal ade surau kat belakang umah bertakbir also* ye lah, Syawal ni disambut bukanlah dengan lagu2 raya, tapi dengan puji-pujian untukNYA. Dalam Quran ok dah mention.

Lepas solat Maghrib, I dah salam2 raya dgn my parents. Wanted to be the first one to do so dis year *sayu aje, esp bile diberi pesanan2 dan wasiat2*

Ok la, Malam raye jugak I masak kuah kacang dan Asam Pedas Ikan Pari. Tapi Alhamdulillah, tahun ni, by kul 11 tu dah settle dah segala hal di dapur.

Then, attack pulek living room dgn my bro inlaw n my mum's maid. Susun sana, susun sini, siap.

Lepas tu gubah bunge, 3 pasu, eh 4. Tahun ni my mum insist beli bunga artificial, she's bored with apa yang ada. So few days before kami ke Balakong beli bunga BORONG gitu. Nantik i snap2 gamba ye. Later I add on. Earlier in the day, I telah ke FLORISTIKA untuk beli stok fresh flowers dgn budget rm50. So, got bunga2 yang simple aje, orchids and chrysenthemums only. Than lama bunga2 ni kalau jaga. Koser nak feels feels roses english garden bagai.

Ok, kirenye lepas settle tu, maids pun dah ZZZ, tinggal I sorang. My mum dah tido awal lagi dah. I apa lagi, konon2 nak mandi la b4 tido kan, hor ley.. terZZZ terus. hehe.

Terkejut jam 5.19 pagi. Huhu. Terus lah bergegas buat ape yang patut dan lepas tu dapat solat Subuh. Then I had a ketupat with my kuah kacang utk alas perut. At about 7-ish, terus rush pegi kubur my grandparents and my niece kat Kg Tunku. Ramai gak dah datang. Mcm last year, when I got there, diorang baru bukak pagar. So I spent about 45 minutes kat kubur.

Ini arwah my niece yang berusia 12 hari punye final resting place. Al Fatihah untuk semua arwah-arwah yang dah meniggalkan kita semua. Jangan tak tau, kita pun akan ikut serta jugek, ANYTIME without us realising it.
Balik dari kubur, TUKAR BAJU ye. hehe. I pg kubur pakai baju masa wedding my sis. Changed into my baju raya, kain beli kat Solo, samping dari Imran's. Rush off to Masjid Kolej Islam PJ. Org lain puasa turun, I lak opposite. Alhamdulillah. :)


Sesampai kat Masjid, Alhamdulillah, dapat parking dalam kawasan Masjid. Tup2 my sister plak menjelma sebelah. Hehe. Kuasa ALLAH kan? So, kami pun head into the mosque. Buat Solat Tahiyatul Masjid, then sambung Takbir.

Seronok rasa dapat takbir ni. Tapi biarlah segala apa berkenaan takbir ni jadi between me and HIM only.

So, solat Eid started at about 8.30 pagi followed by the Khutbah. I suka khutbah Eid kali ni. Its all about HOW EID IS SUPPOSED TO BE CELEBRATED. betul gak, Eid dah terlalu commercial dan byk sgt pengaruh ya ha wau dal ya. Jadik hedonistik. Seb baik ade Astro Oasis dan jugek TV 9.Lepas solat Eid, spotted mamat neh. Syahrul Fithri nama dia, colleague I. Pagi raya kat sini, petang zoooom ke Melaka katanya. Best gak jumpe familiar face lepas solat Eid.
Ni my nephew, dia sambut besday ke 7 on 1st Syawal (1st Oct) Ni kat dalam keter Abah dia, park sebelah keter I kat Masjid.

Pose pose lepas solat Eid dalam keter.

Satu nasihat kepada mereka yang nak buat program Eid untuk masa depan: Lebihkan content PENGERTIAN EID itu sendiri. Walaupun variety show. Tone down the programmes. I may blog about this later. Agaknye sebab ini kot, I just dont bother to watch TV raya ni.

Anyways, People started coming over at about noon - sampaila ke awal petang.

Oh ye, My mum was demam. Masa I blk dr kubur, my mum mengadu, dia demam. So, I told her toksah busy2 dah, pegi rst aje, balik Solat I cd settle stuffs. Tapi Mak Mak kan, masa I balik eventho dia dah siap, she still was doing this and that. Lepas my dad's fren balik, lepas tu dia rasa mmg tak sihat sgt dah. She slept dari kul 1 lebih sampai kul 4 lebih. Never b4 mcm ni. Org dtg pun dia tak kisah. Risau tau. Tapi lepas tu kejutkan dia slow2, suruh dia minum air and makan lagi panadol. Alhamdulillah dia ok sket la lepas tu. She continued resting sampai malam.
Ni lepas breakfast dgn my sis nye family, before my mum retired and ZZZ'd thru the day. Meriah gak ek lauk pauk ek? Notice the Kekwa on the dressing table tu?


The rest of the day was spent on Facebook (HAHAHA) dgn Mahathir kat Bintulu. Kami 2 orang jer yang online. Cheh DEENA! kate nak online LATE NIGHT..! tapi I paham, u ol semua sure busy dgn sdare mare u ols, spouses, kids etc. :)

Keseluruhannye, eh eh, i baru terperasan, lepas Maghrib (2 Syawal) I terus ZZZ !!! hehe. Letih jugek jadi teraju utama. Tapi, I have to Thank ALLAH sebab memudahkan segala kerja Eid ni.
Letih tu letih, but sangat puas sebab ape?
  • Lauk almost habis - this never happened b4 kat umah ni
  • the usual crowd datang - merapatkan kembali relations
  • Alhamdulillah, walaupun my mum was down, K.O demam, I managed to hold the fort. Thank GOD my bro arrived dr Melaka to take over kerja I layan orang - imagine layan orang sambil masuk kua dapur. I pose2 dapur je lepas tu.
  • I know ada hamba ALLAH ni seronok dgn baju raya dia. :)
  • *adelah, between me and HIM*

I had a great 1 Syawal. Alhamdulillah.

Jazakallahu Khair


Image hosted by Photobucket.com

Labels:

6 Comments:

At Sat Oct 04, 10:13:00 AM 2008, Blogger yazrie said...

haiyooo uolsss..Baju raya kita sama kah?? Opsss

 
At Sat Oct 04, 10:23:00 AM 2008, Blogger yazrie said...

TETAP KAN IKAN PARI ASAM PEDAS..Hahahahahahahah

 
At Sat Oct 04, 08:39:00 PM 2008, Anonymous royz said...

finally updated...
lolx

 
At Mon Oct 06, 05:13:00 PM 2008, Blogger saat omar said...

Al fatihah ...

 
At Thu Oct 09, 02:03:00 PM 2008, Blogger Umi Mia said...

Hi Fifi, Like ur karangan klasik to redmummy....macam baca salatus salatin...

 
At Thu Oct 23, 06:22:00 PM 2008, Anonymous syahrul said...

Hahahai, tak sangka boleh jumpa gambar aku kat dalam blog kau. Dalam masjid lagi...

salam aidilfitri...aiyo dah nak deepavali dah

 

Post a Comment

<< Home