Tuesday, June 06, 2006

Tempoyak and What Not


Ahad lepas ada kenduri doa selamat kat umah parents I. So, since takde tenaga nak masak2 lauk pauk, my mom decided to cater sajorlah untuk kenduri itiew. Dalam planning menu, I habaq kat my mom, nak gulai tempoyak style Nogoghi. Dan takmo membebankan caterer (MOTIF?!!) so mrasala I volunteer untuk masak gulai itu. Dalam kesibukan nak settlekan show org kawin pada malam Sabtu (entry lepaih ni) sompek la eden ni ha, keluar pegi Jalan Raja Alang di malam hari Jumaat tu untuk beli segala dedaunan dan bahan2 yang perlu. Sangat VAST sekal choices dan harga sayuran kampung di tengah2 KL itiew. Ok, untuk buat Gulai Tempoyak ni, secara asasnya kita perlukan:
  • TEMPOYAK
  • Cili Api
  • Santan
  • Segala jenis PUCUK (Ubi, Pegaga, Paku dll) dan daun (Kaduk, Tenggek Burung, etc)
  • POTAI
  • Sorai
  • Terung Belanda
  • Bunga Kantan
  • DAN LAIN LAIN yang u ol rasa SESWAI

    Cara masak.. SONANG AJO...
  • Racik/hiris all the daun2, pucuk2 halus-halus
  • Blender atau tumbuk cili padi itiew ( I also added kunyit hidup)
  • Santan dimasukkan dalam periuk, sekali with the blended stuff, TEMPOYAK (this one lagi BANYAK lagi VAST) and all the other ingredients.
  • Let it cook slowly sampai kuah santan tu jadik kale ijau2 dari penurunan warna dedaunan itu. *Pucuk ubi yang diracik seeleoknya direbus dulu dan ditoskan sebelum u leburkan dalam santan concoction itiew, ini utk elakkan rasa PAHIT (thank u TINI 4 the tip)
  • Add garam to taste
  • masak sket lagi, sampai semua empuk

VOILA! SIAP!

Memandangkan BLOGSPOT ade hal ape ntah, I takleh nak hapload gambaq... SENTAPPPP!! so mrasalah menantikan hapload gambarannya SOON ok!

Jazakallahu Khair

Image hosted by Photobucket.com

3 Comments:

At Mon Jun 12, 07:48:00 PM 2006, Blogger furbycutee said...

emmm... dah leh terbayang masak lemak tempoyak ni. my granny masak sedap bangat! rindu plak masakan dia. kalau ada lauk ni... lauk lain tak tgk dah..

 
At Tue Jun 13, 06:42:00 PM 2006, Anonymous colourfull chicken said...

i like gulai tempoyak...
kalo tempoyak je pun lagi best!
buatla tuan punye blog...boleh bagi kitorang rase sikit...

 
At Thu Jun 15, 09:55:00 AM 2006, Anonymous imahlenggok said...

motif siap masak tapi tak letak gambar2 ala2 LKY?? mak larii dulu naa?

 

Post a Comment

<< Home