Wednesday, August 24, 2005

2nd Assignment - Bloggers Idol 2005


KERJAYA + PEREMFUENS + SEKS =
MEN'S WORLD
(Mawi WORLD??!!)


*Aiyooooo.... tajukkk........erk....*die la bondaa!! suke suke suke...tapi aiyohhh..... howw????... howwwww???!!!!

erm.... MEN's WORLD.... from my point of view...erks...*Speechless* ehem..firstly... SSBM-coming out of the closet-syok sendiri statement ... I ni LELAKLEM..... so, hakikatnyer I lelaki BUT I BEG TO DIFFER FROM BEING IN THE MEN's WORLD...(kalau dalam context lain ok je kotsss) sebab...very koserest to think about MEN's WORLD....why?? LETIH laa... sebab I ada my own set of mind... being a Lelaklem...I tak bother sangat about this MEN's World nih..... but...kalau assignment tu..assignment laa..... **Praaap!!! Ehemm..tq to Cik Lea yang menganjurkan dan memberi topik unuk minggu kedua nih....terima kasih also to this hamba ALLAH for dia punyer input on how to blog...to dia punye taste (semoga dapat markah lebeys yerr!! *die la bondaa!) ehem..also many many thanks to jury2 first week for all those komen2 yang membina.... I really appreciate it..aiyohh...ni acceptance speech ke ape ni???

ok lerrrr....

ni dari pandangan kacamata seorang LELAKLEM yang kaki kanan di dunia LELAKI dan kaki sebelah lagi kat dunia NYATA.......

Ehem... KERJAYA, PEREMPUANS and SEX....without chemical X = MEN'S WORLD... *maaati la Proffesor Power Puff Girls. Sad, but true.... kebanyakan LELAKI yang I kenal.... MAJORITY yer... mementingkan perkara ketiga dan kedua dalam APA-APA PERBINCANGAN sekalipun... tapi usually the discussion itiew adalah dikalangan MEREKA SAHAJA!!! dan...menjadi seorang Lelaklem...ade kala mek terperangkap dalam situasi itiew.. aiyooo.... tak kuasa...

Salah satu kes yang telah memerangkap I di dalam perbualan bertemakan Men's World ini adalah denagn seorang Pak Guard kat tempat kerja we ols... Aiyoo... citer nyer gini... ari tuh la (PAST TENSE!!!! Hoooray!!) ala2 tgh sbuk nak buat satu show ni, manakala cheq dah la memotong kain nih nak dibuat costume untuk keesokan harinye...ala-ala manakala jam semakin berjalan dan hampir jam 11 dan Pok Guard itiew mahulah menghalau we ols semua kua..sebab dia nak tutup lampu etc... so I pun rush rush (sila nyanyi ala2 Paula Abdul--eh ye ke PA nyanyi lagu tuhhh??!) la nak balik..manakala dah punch out....aiyooo....kain la tertinggal...dah la nak settlekan costume itiew malam itiew jugers... isk isk isk terpakssssalah I pi balik bilik I dan amikkain yang dah siap di potong itiew, As i walked out...Pok Gurad kertu itues telah mongomen..."Kalau ajak awek ke suruh awek menjahit ke takke bagus...cepat sikit keje ko tu siap!" Erk!!! AWEK!!!??!!! PUHLEASEEEE!!! CANT U SEE THAT I NI LELAKLEM!!!??? BUTAKAH POK GURAD ITIEWW!!! soo..my simle answer was : ehemm..'Awek sekarang ni reti ke menjahit??? MENJAHIT LAIN RETI LA" <--I terkesima u olssss..... ADAKAH STATEMENT ITU MEMBUATKAN DIRI INI TERGOLONG DALAM MEN'S WORLD???!!! I tak percaya i telah kuarkan stetment yang gaak tidak pro feminis...*Die La Bonda like thiss!!! - Cik Lea, topic untuk minngu depan u ols... ehemm... PERLUKE LELAKLEM PRO FEMINIST??? Erm, firstly APOLOGIES to kaum Pompuan u ols.... tak bermaksud.. but seems like SEX is the MAJOR TOPIC at that moment-and it happened BAWAH SEDAR!! isks... *maati la makk!!!

Ehem...KERJAYA....CAREER...menjana KEWANGAN yang menjadi motivasi lelaki untuk SPEDORAMA perbuatan dan kata-kata... Ok, what is a GUY without a career in this modern times??? well, ramai yang xder kerjaya...tapi rezeki memasing kan.... erm... I DONT THINK MEN (in general) ever think of their CAREER nowadays... why I say that??? Well, dari my observation lahs... men nowadays prefer to ENJOY LIFE rather than thinking of a career...erm..I think MEN ( in general) nowadays are getting more irresponsible..entah lah..thats what I see anyway..sebab tengok la ratio lelaki:wanita yang masuk IPT tahun ini??? (tolong refer suratkhabar harian anda yerr) so, bukankah di situ tampak jelas hala tuju kaum lelaki?? (Eh...Hem ni ape??!! - Leo...JAWAB!!!) so for me, career is sangat-sangat important for the MALE SPECIES..sebab species ni la yang bertanggungjawab sebagai pemimpin, to lead and pave the way...LELAKI = Ketua keluarga, pencari rezeki utama etc...dan juga bahan igauan hadek-hadek...(ikut taste memasing....Kie...setuju takkk???) heh heh heh... SO... CAREER TU PENTING UNTUK LELAKI..... ehem...peladan/pesawah pun KERJAYA ye.... bukan setakat pose-pose dugong dalam office air-con yer..... and bukan duduk kat lorong-lorong sambil mengkak namkan diri dgn DRUGS... SAY TAK NAK TO DADAH yerrr....

PEREMPUAN itu pelengkap lelaki.... ok... but... guys... MOST OF THE TIME..ITS TOO MUCH..tapi tak pe lah... sebab orang PEREMPUAN JUGA CIK PAT-CIK PAT (pls refer to Prof Imah punyer blog yerrrrr...) about U Ols yer.... habisss luar dalam u ols diorang cik pat...so kirenye Pompuan=Lelakiss...heheheh... tapi kan...wahai orang lelaki.... perlu ke PEREMPUAN ni rencah utama dalam resipi harian U Ols????? most of the time i rase too much... tapi...itu semua sendiri-sendiri tanggung la kann...

SEX.......hmmm taboo topic....sasah kat blog nih...(kalau u ols tengok entry2 dolu kala..ade la SKET! tapi sekadar SUB TEXT dan SEMIOTIC ajer) Erm......ni susah nak let loose sket... tapi memang laaaa kalau dah namanyer LELAKI..... takleh lari from this three-letter-word.... but i guess this element makes up the Men's World...... sebab...LELAKLEM pun lelaki jugak..tapi dalam konteks yang berbeza sedikit....(ehe...pikiaq sendiri)

erm..ade tak cerita past tense yang leh relate dgn issue ni?? ADA!!! tapi ...for myself lah!...tu je kottt entry kali nih....

Since temanye DUNIA LELAKI...... terima lahsss.......


I nak tribute kan entry ni kat LEEZ..... ehem..avang2 ni u ols suke tak???? oops...forgot.. u like Melayu...hehe

KESIMPULAN: LELAKLEM TU LELAKI JUGAK..tapi dalam MEN's World nih... ala-ala sebelah kaki jer terpijak...pada dasarnye same aje... memang tiga elemen itu rencah dalam donia lelaki... tak leh dipisahkan..so kalau dah nama lelaki tu..lelaki la...tu jer... tq.

**tiada kene mengena dengan yang hidup atau yang mati......

6 Comments:

At Wed Aug 24, 01:23:00 PM 2005, Anonymous Asmara said...

Fifi,
Sbg voters, berikut komen i:

persembahan : 6/10

content : 5/10

gaya bahasa : 6/10

Keseluruhan : 17/30 - sederhana

so cuba baiki lagi mana yg terkurang dan terlebih !

 
At Thu Aug 25, 12:14:00 AM 2005, Anonymous Jury B said...

huhuhu merasalah propah dari ku utk u... i masal nak porpah banyak2 sebab i ada bnyk lagi kerja nak taip2 kat sana sini...so over all a very well written assignment... tp sayang agak kurang meyakinkan... decoration agak hambar kerana kurang mempamerkan hasil kerja yg u tuliss nie... dr segi struktur ayat ada sedikit gangguan laa i dunno what tp ada x-factor yg u perlu carik... i wish u best of luck okay...bahbaaai

 
At Thu Aug 25, 08:51:00 AM 2005, Anonymous Jury C said...

Not a very creative article as what you do in your job.... a bit letdown.

 
At Thu Aug 25, 10:23:00 AM 2005, Anonymous JURY D said...

Content: GOOD
Originality: GOOD
Style/Creativity: EVERAGE

 
At Thu Aug 25, 11:56:00 AM 2005, Anonymous Jury A said...

Hi u ols.

We ols terkesima dengan hasil tugasan anda minggu ini. Kaedahnya, u ols dah improved dari banyak segi. Hampir tak dapat we ols bedakan sama ada tugasan kali ini dan tugasan minggu lepas itu ditulis oleh orang yang sama.

Apa yg we ols suka adalah, gaya penceritaan u ols yang spontaneous dalam mengupas topic kali ini.

Lebih personalized dan we ols percaya, pembaca pun senang nak relatekan dengan apa yg u ols cuba sampaikan.

U ols punya tema blog adalah “My encounters with human life forms”. Tugasan u ols yang meletakkan watak pak guard untuk memperkemaskan hujah u ols itu berjaya mencuit hati we ols. Bercerita tentang karekter manusia ni memang suatu subjek yang digemari ramai. Satu teknik yang baik untuk digunakan dalam penulisan blog.

Harap u ols lebih berani selongkar pengalaman u ols dengan individu2 di sekitar u ols dalan tugasan2 yg akan datang untuk dikongsi bersama pembaca u ols..

Cheers!

 
At Sat Aug 27, 10:15:00 PM 2005, Anonymous Anonymous said...

hmm.. i guess u can do much more better than this.. actually, i harapkan u dpt kupaskan mende menjadi very interesting.. but for me ur article quite straight forward.. ok ler... for u i berii 7/10... bg standing ovationn satt.. alala... wat catwalk ler kat sini... huhuhu... by da way, congrtas coz berjaya siapkan tugasan kedua nie!!

 

Post a Comment

<< Home